Barcelona Cultura

ETNOLOGIA

Sota aquest epígraf s’inclouen tots aquells objectes de la col·lecció de les clarisses de Pedralbes que contribueixen a definir la comunitat des d’un punt de vista de la cultura material i descriuen la seva vida més des d’un vessant quotidià i tangible que no pas espiritual i litúrgic. Així, aquesta col·lecció està formada principalment per objectes d’ús domèstic que defineixen el dia a dia de les religioses des de l’òptica de les seves activitats manuals.

En relació amb el treball agrícola, s’inclouen les eines de camp amb què treballaven els horts del monestir i tots aquells objectes relacionats amb les tasques de recollida i elaboració dels productes que conreaven, com ara les bótes per al vi, els dipòsits d’oli, les portadores, els cistells, les balances, els recollidors, les escombres i les garrafes.

Una altra activitat de la comunitat era la labor. Les religioses realitzaven brodats per a ornaments litúrgics, ja sigui casulles, draps o puntes. Per aquest motiu, la col·lecció conserva un nombre destacat de puntes de coixí, boixets i coixins, petits telers individuals, cistells i rodets per estampar i brodar. Dins d’aquesta col·lecció destaquen el conjunt de corporals i animetes dits de la reina Elisenda, malgrat que estudis recents els daten al segle xvi. Elaborats amb tela de lli, amb vora calada feta amb boixets de fils de seda i or, perles i granats, constitueixen una delicada joia.

S’inclouen també com a objectes etnològics diferents estris de cuina, com ara els talladors de verdures o les màquines de trinxar la carn, la torradora de cafè i els motlles de fusta per fer neules, així com objectes de vidre que han marcat i definit una època determinada.

RESTAURACIÓ DE LA CAPELLA DE SANT MIQUEL

A partir del dia 28 de maig començarà la darrera etapa de la restauració de la Capella de Sant Miquel, que romandrà tancada al públic durant un any. Aprofiteu els darrers dies per visitar-la!