Barcelona Cultura
731
AVÍS

La capella de Sant Miquel resta tancada per motius de restauració i manteniment fins al maig del 2018

Diades

Títol

Corpus

La festivitat de Corpus, que durant segles s’ha considerat l’autèntica festa major de la ciutat, és una tradició que té més de sis-cents anys d’història a Barcelona. Avui dia hi desfilen els elements més representatius de la imatgeria festiva de la ciutat, representada pel seguici.

L’acte principal la celebració és la processó, que actualment conté dues parts totalment diferenciades: la festiva, en què el Seguici Popular de Barcelona, ampliat com indica el protocol, fa una passada per places i carrers del centre de la ciutat amb elements d’imatgeria festiva, música i danses. L’altra és la processó del Corpus Christi de la Seu, que té un caràcter estrictament religiós. A part de les sardanes, la manifestació de cultura popular més significativa de la diada  és l'ou com balla.

 

ou com balla
ou com balla
ou com balla
ou com balla

Aquesta tradició de caràcter més popular consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que es guarneixen per a l’ocasió amb motius florals i cireres, i desperta passions entre els estudiosos, que discuteixen encara avui sobre l’origen i el seu significat. Per a alguns és una metàfora del cicle de la vida i una referència al temps i al moviment continu. Altres el veuen com un simple joc d’entreteniment, propi de l’època de l’edat mitjana, i també hi ha qui associa l’ou amb el cos de Crist.

Seguint la línia iniciada als darrers anys, des del monestir volem que l’acte del Corpus sigui també una reivindicació solidària i és per això que col·laborem amb  el Taller Ocupacional Ariadna per embellir la font de l’àngel amb flors de paper reciclat. Ubicat al Districte de Les Corts, el Taller Ocupacional Ariadna és un centre que treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual que defensa l’arrelament de les persones amb el seu entorn i treballa per la seva plena integració. La decoració amb flors naturals d'enguany és a càrrec de Plantes i Flors Joan Güell de l'eix comercial Les Corts.

Al Real Monestir de Santa Maria de Pedralbes l’ou com balla es podrà veure, en horari d’obertura del museu, des del dijous 15/06 al diumenge 18/06, sent jornada de portes obertes només el dia de corpus, el dijous 15. El diumenge a partir de les 15h, com la resta de diumenges l'entrada és lliure.