Barcelona Cultura
Concerts

Títol

Vespres musicals: De vos som amorós

Intèrprets: Pepi Lloret, soprano, i Lucentum XVI (Pere Saragossa, xeremies i direcció; Toni Lloret, xeremies; Xavi Boïls, cornetto; Elies Hernandis, sacabutx; Francesc Xavier Banegas, sacabutx; Fernando Fernández, llaüt, i Pere Olivé, percussió)

Interpreten obres del Cançoner de Calàbria, el Cançoner de Gandia, Bartomeu Càrceres (segle XVI), Cristóbal de Morales (1500-1553) i anònims.

claustre nit

Lucentum XVI és un grup de ministrers que interpreta i difon el ric repertori musical del Renaixement. Les bandes de ministrers, conegudes amb el nom d’alta capella, tenien la funció d’acompanyar la música vocal doblant les veus, tot i que, de vegades, fins i tot feien interpretacions instrumentals del repertori de veu. Els ministrers acompanyaven principalment els actes litúrgics, però també interpretaven danses, cançons populars, peces d’amor i èpiques d’origen cortesà i popular. En aquest concert, es recuperen músiques de dues de les corts més importants del regne de València al segle XVI: la cort de Ferran d’Aragó, duc de Calàbria, i la de Pere Lluís de Borja i Joan de Borja i Catanei, ducs de Gandia, nobles vinculats familiarment al rei Ferran el Catòlic i els Borja que, a més, impulsaren la construcció dels monestirs de Sant Miquel dels Reis i de Santa Clara de Gandia respectivament. En el primer fou enterrada Germana de Foix, esposa del duc de Calàbria, per voluntat explícita en el seu testament, mentre que en el segon ingressaren moltes dones de la família Borja, entre elles, Maria Enríquez de Luna, qui havia estat casada primer amb Pere Lluís de Borja i després amb el germanastre d’aquest, Joan de Borja i Catanei.

Data

divendres, 14 juliol 2017